Modern korunk hőse bizony nem a mamuttal vagy egy hadsereggel küzd, sokkal inkább a stressz leküzdése okoz kihívást számára. Bár már tudjuk, hogy a divatos szócska mögött nem csak a hétköznapokat megkeserítő nyomás áll, hanem létezik a pozitív hatással bíró eu-stressz is, mégis sokunk gyomra görcsbe rándul, ha elhangzik az a bizonyos S-betűs szó. De nyugalom, egy friss kutatás most egyszerű megoldást kínál a problémára 🙂

Az Art Therapy folyóiratban megjelent kutatás 39 felnőtt vizsgálata során azt találta, hogy akár 45 perc művészeti alkotás is képes hatékonyan csökkenteni a stresszel összefüggő kortizol hormon szintjét. 

A 18 és 65 év közötti résztvevők feladata egyszerűen csak annyi volt, hogy alkossanak valamit. A pálcikaemberek rajzolásától egészen a szemet gyönyörködtető festményekig bármit készíthettek, ez rájuk volt bízva. A vizsgálat vezetői mindössze az alkotás megkezdése előtt, illetve 45 perccel később mérték meg a résztvevők kortizol szintjét, más instrukciót nem adtak.

Bár a kutatók maguk is pozitív változást reméltek, az eredmények mégis meglepték őket, hiszen a résztvevők 75%-ánál tapasztaltak jelentős kortizol csökkenést, vagyis a résztvevők nyugodtabbá váltak. 

Érdekes módon a többi résztvevő inkább éberebbé vált az alkotás végére, különösen, ha a kollázs-technikát választották az alkotáshoz. Míg a rajzolás vagy az agyagozás inkább (bár nem szignifikánsan) a kortizol-szint csökkenésével állt kapcsolatban.

Egyszóval, ha túl sok a stressz, irány rajzolni! 🙂