Sokan panaszkodnak arra, hogy a tündérmesébe illő párkapcsolatukból egyszer csak elpárolgott a rózsaszín köd, és helyette mindössze a szürke hétköznapok maradtak. Ez a felismerés bénító élmény lehet, ami jelentősen megnehezíti, hogy a pár tagjai más nézőpontból szemlélhessék a kapcsolatukat.

Az első sokkból felocsúdva persze beláthatjuk, hogy a változás általában nem ilyen hirtelen történik, még az érzelmek esetében sem.

Több száz pár vizsgálata kapcsán arra jutottak, hogy a romantikus kapcsolatoknak alapvetően négy szakasza van.

1. szakasz – Szimbiózis

A kezdeti szimbiotikus szakasz a kibontakozó szerelemről és az intenzív érzésekről szól. Ebben a fázisban jellemző az összeolvadás, a MI érzése, és gyakori, hogy a felek egymásról alkotott képe nem egészen reális.

2. szakasz – Leválás

A következő szakaszban a párok a hasonlóságok helyett a különbségekre kezdenek koncentrálni, így megkezdődik a másik reális megismerése. Ez a szakasz együtt járhat a másik fél megváltoztatásának vágyával, de ideális megküzdés esetén ehelyett elfogadásra kerülnek a különbségek. A MI helyett újra fontossá válik az ÉN, és kialakul a felek közti optimális távolság (pl. a találkozások gyakorisága terén).

Ebben a szakaszban kifejezetten gyakoriak a szakítások, abban az esetben, ha a felek nem tudják elfogadni egymás reális énjét.

3. szakasz – Stabilizálódás

A párkapcsolat következő időszaka a környezetről, az ŐK-ről szól. A felek ismét érdeklődni kezdenek munkatársaik, barátaik iránt. A szabadidejük kisebb részét töltik a párjukkal, emiatt gyakran kiüresedésről számolnak be. Ebben a szakaszban kifejezetten fontos, hogy a pár tagjai találjanak olyan közös időtöltést, melyben mindketten örömüket lelik.

4. szakasz – Újraközeledés és megszilárdulás

Az első három szakaszt végigjárva a felek megtapasztalhatják a lángoló szerelem érzését, felfedezhetik a párjuk reális énjét, valamint megtapasztalhatják a személyes határaikat és igényeiket is. Ha mindezek után kitartanak egymás mellett, elérkezhet az újraközeledés és az elköteleződés időszaka, melyet a meghittség érzése jár át. Ez az időszak nem az érzelmi lángolásról szól, sokkal inkább az én és a mi együttes megtapasztalásáról. A kötődés és a bizalom elmélyül, azonban az érzelmek intenzitása csökken. A szakasz legnagyobb veszélye, hogy a „gyomorban repkedő pillangók” hiánya miatt valamelyik fél új helyen igyekszik megtalálni a szerelemmel járó izgalmakat.

Természetesen a szakaszok időtartama egyénenként és páronként is változó lehet. Jellemzően a felek nem egyszerre lépnek be a következő szakaszba, ami potenciálisan konfliktusok forrása lehet, de nem jelent feloldhatatlan ellentétet.

Ha úgy érezzük, valamilyen elakadás van a kapcsolatunkban, érdemes meghatározni, hogy melyik szakaszban járunk, és vajon a párunk is ugyanott tart-e.