Ha a tervezésre, célkitűzésre kerül a sor, én rendszerint a SMART modellt szoktam javasolni. Ez a megközelítés sokak számára ismerős lehet, hiszen egy méltán népszerű és széles körben elterjedt modellről van szó. A SMART egy rövidítés, mely a specifikus, a mérhető, az elérhető, a releváns, és az időben korlátolt (Specific, Measurable, Achievable, Relevant, Time-boxed) szavakat takarja. Vagyis leginkább azt segít megragadni, hogy milyen is egy “okos” cél.

Ennek megfelelően például a “Szeretnék egy német nyelvvizsgát” mondatot a következőképp érdemes átfogalmazni: “2017 nyaráig szeretnék egy középfokú komplex német nyelvvizsgát”

A változás szemmel látható, ezért gyakran alkalmaztam ezt az elvet a saját célkitűzéseimnél, illetve a közös munka során sok kliensemnek adott remek kiindulási alapot, de… De mindig ott motoszkált bennem a kérdés: Ennyi elég is lenne?

Választ adni sajnos nem tudtam. Persze éreztem, hogy a sikerhez az elköteleződés és a belső motiváció kulcsfontosságú lesz, azonban még nem volt ötletem, hogy ezeket az erőforrásokat hogyan mozgósíthatnánk már a célkitűzés idején. Az elmúlt hónapokban viszont egy nagyon inspiráló képzésen vehettem részt, mely a célkitűzéshez való viszonyomat új alapokra helyezte.

Korábban nem ismertem testközelből a Neurolingvisztikus Programozást (NLP-t), így azt sem tudhattam, hogyan kell “VAKOG-ni”

Ez a mozaikszó első hallásra valami egészen furcsa grimaszt eredményezett nálam…pedig nem varázslásról van szó, csak arról a nagyon egyszerű megállapításról, amiben én is hiszek, hogy a célokat nem akarni kell, hanem látni és érezni kell magunk előtt. A látás és az érzékelés mellett az NLP még további érzékeket is bevon a történetbe, ami egy nagyon izgalmas utazást eredményez már a célmeghatározás során is. Tegyünk egy próbát! 

Ha már körvonalazódott előtted, hogy mit szeretnél elérni, akkor gondolj erre a célra, majd képzeld el, hogy mit fogsz érezni, amikor megvalósul. Gondolj arra, hogy elérted a célod. Mit látsz? Mit hallasz magad körül? Milyen a környezeted? Érzed az illatokat, az ízeket? Hogyan mozogsz?

Az előző példánál maradva, én nagyon szerettem volna egy nyelvvizsgát. Meghatároztam az ehhez szükséges lépéseket, tudtam, hogy mit fogok tenni, de semmi több. Nem is voltam kifejezetten boldog, ha erre a feladatra gondoltam. Kár, hogy akkor még nem ismertem az NLP-t, mert bizony elképzelhettem volna, hogy a célomat elérve mit fogok érzékelni. A sikeres nyelvvizsgámra gondolva láttam volna magam előtt, ahogy megkönnyebbülök Az arcom mosolyog, ahogy viszem haza a bizonyítványom. Az utca zaja zúgott volna a fülemben, kellemesen. Érezhettem volna a bizonyítvány érdességét vagy az új lapok illatát. 

Ugye mennyivel vonzóbb ilyen megközelítésben egy feladat? Pedig nem tettünk mást, mint a vizuális, az akkusztikus, a kinesztetikus, az olfaktorikus és a gusztatorikus ingereket is segítségül hívtuk, egyszóval “levakogtuk”. Érdemes kipróbálni, mert nagyon inspiráló, ahogy a célod feltöltődik és megelevenedik előtted 🙂