A pályaválasztás említése sok szülő gyomrát rántja görcsbe, legyen szó általános iskolás vagy kamasz lurkókról. Persze a gyerekeket sem kerüli el a nem kívánt fejfájás a bűvös szó hallatán. Vajon miért ennyire félelmetes feltenni magunknak a kérdést, hogy merre tovább?

A pályaválasztásra hajlamosak vagyunk úgy tekinteni, mint egy végérvényes, visszafordíthatatlan döntés, amelynek az egész életünket meghatározó következményei lesznek. Ilyen irányból megközelítve igazán ijesztő, nem igaz?

Ha egyetlen döntés több évtizedet határoz meg, még szép, hogy jól kell dönteni! Na de hogyan? Honnan tudhatnánk, hogy mi a jó? Különösen 13-14 éves fejjel…

Ha csak ülünk az iskolák listája fölött, valószínűleg nem fog megszületni a „tökéletes” döntés. Érdemes inkább felfedező útra indulnunk! A legjobb döntés meghozásához elsőként saját magunkat kell megvizsgálnunk. Milyen erősségeink vannak? Mit szeretünk csinálni? Mi a hobbink vagy a kedvenc tantárgyunk? És mi az, amit értékesnek, motiválónak tartunk a világban?

Ezek tisztázásával máris közelebb kerülünk ahhoz, hogy a hozzánk leginkább illeszkedő irányt megtaláljuk. A következőkben már koncentrálhatunk a céljainkra (Mi az, amit mindenképp szeretnénk elérni a jövőben?), majd felkutathatjuk az ehhez legközelebb álló iskolákat, egyetemeket. Ha már a kezünkben a lista, könnyen átláthatjuk, hogy a meglévő képességeinkhez és céljainkhoz mely területek illeszkednek, illetve arról is képet kapunk, hogy miben kell még fejlődnünk a kívánt cél eléréséhez.

Persze itt még ne álljunk meg! Keressük fel a kiszemelt oktatási intézményeket, és ha lehet, beszélgessünk ott tanuló vagy oktató személyekkel. Vessük össze azok véleményét, akik kedvelték az iskolát, és azokét, akik nem voltak elégedettek vele. A több szempontú megközelítés segít abban, hogy reális képet kapjunk a képzésről és a választott területről.

Bár a döntés így sem lesz „karikacsapás”, de azt mindenképpen elmondhatjuk, hogy reális képen alapuló átgondolt folyamatot hagyunk a hátunk mögött. Tehát ha legközelebb a pályaválasztás súlya miatt aggodalmaskodnánk, inkább keretezzük át egy pozitív felfedező utazássá! 🙂