A body shaming, vagyis testszégyenítés jelensége meglehetősen gyakori napjainkban. Egy amerikai felmérés szerint a nők közel 93%-a, illetve a férfiak 86,5%-a kapott már olyan megjegyzéseket, melyek valamilyen szempontból kritizálják a testüket.

A body shaming áldozatai nagyrészt túlsúlyosak, de gyakorlatilag bármilyen testi jellegzetességet (pl. nagy orr, kis mell, sötét bőrtónus, szeplők, stb.) érhet kritika, ha az eltér az aktuális ideáltól.

A megszégyenítés online és offline térben is megjelenhet, nagyon sokan már gyermekkorukban megtapasztalják. Ezek a korai élmények akár hosszú évtizedekig is kifejtheti ka hatásukat, komoly károkat okozva a személy önbizalmában és testképében. Jellemző, hogy ezek az élmények több év távlatából is intenzív érzelmi reakciót váltanak ki, melyek enyhítését sokan az ételektől várják.

Ennek köszönhetően kialakul egy ördögi körforgás: a túlsúlya miatt megszégyenített gyermek évekig szenved az élmény miatt, nem tudja kezelni az erős érzelmeit (szégyen, szomorúság, tehetetlenség), emiatt falásrohamokban tör ki, ami tovább rombolja az önértékelést, és növeli az elhízás esélyét.

A túlsúly, vagy bármely testi eltérés, stigmatizálódhat, vagyis megbélyegzi a személyt. Egy kutatás eredményei alapján azok a túlsúlyos személyek, akik belsővé tették ezt a stigmát, sokkal gyakrabban produkáltak magas vérzsírszintet, mint azok a szintén túlsúlyos személyek, akik nem fogadták el a szégyenbélyeget.

Tehát a megszégyenítés és a stigmatizálás növelik az egészségügyi kockázatot, hiszen egy folyamatos stresszforrást jelentenek.

A negatív hatások elkerülése érdekében érdemes szembenézni a korai negatív élményekkel. Felnőttként más nézőpontból láthatjuk akkori énünket, így képesek lehetünk megvédeni magunkat a kritikától. Továbbá érdemes tudatosítani, hogy nem a ruha méret tesz értékessé, hiszen a tested csak egy részed, nem határozza meg, hogy ki vagy.

(Természetesen emellett fontos, hogy egészséges testösszetételre törekedjünk, mely a rendszeres testmozgás, a megfelelő alvás, és a kiegyensúlyozott étrend segítségével érhető el.)

Forrás:

https://www.psychologytoday.com/us/blog/body-talk/201806/early-body-shame-and-binge-eating-memories-can-hurt

https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-athletes-way/201701/self-stigmatizing-about-your-weight-increases-health-risks

https://www.fitrated.com/resources/body-shamed/

Pearl, R. L., Wadden, T. A., Hopkins, C. M., Shaw, J. A., Hayes, M. R., Bakizada, Z. M., Alfaris, N., Chao, A. M., Pinkasavage, E., Berkowitz, R. I. and Alamuddin, N. (2017), Association between weight bias internalization and metabolic syndrome among treatment-seeking individuals with obesity. Obesity, 25: 317–322. doi: 10.1002/oby.21716