A kiégés szindróma mára mindenki számára ismert fogalom, azonban még így is hajlamosak vagyunk elbagatellizálni a jelentőségét. A kiégés ugyanis nem egyszerű fáradtság vagy munkahelyi nehézség, hanem olyan állapot, ami igazoltan negatív hatást gyakorol az egészségünkre, a társas kapcsolatainkra, és a teljesítményünkre is.

Honnan vehetem észre, ha kiégtem?

A kiégés tüneteit három nagy csoportba sorolhatjuk.

Az első jellemző tünet az érzelmi kimerültség. A kiégés áldozatai sokszor számolnak be üresség érzéséről, amit főleg a túlzó teljesítményelvárások generálnak.

A tünetek második csoportja a társas kapcsolatokban mutatkozik meg. A kiégett személyek hajlamosak eltávolodni kollégáiktól, nehezen vagy nem szívesen kapcsolódnak hozzájuk, cinikusak és ellenségesek lehetnek.

A harmadik tünetcsoport a teljesítményhez köthető. Az érintettek gyakran élik meg, hogy erőfeszítéseik hiábavalók, nincsenek hatással az elvégzett feladatok sikerességére, egyszóval tehetetlenek. Ennek hatására a frusztráció egyre csak nő, így egyre nehezebbé válik számukra a (lelki) feltöltődés.

A következőkben olvashatsz  ami segíthet beazonosítani, hogy érintett vagy-e. Pontozd a kérdéseket 1-től 4-ig, ahol a számok jelentése: 1 – soha; 2 -ritkán; 3 – gyakran; 4 – mindig.

  1. Milyen gyakran érzed reggelente, hogy túl fáradt vagy, és nincs energiád munkába menni?
  2. Milyen gyakran élsz át fizikai kimerültséget?
  3. Milyen gyakran tapasztalsz koncentrációs nehézségeket?
  4. Milyen gyakran érzed, hogy érzelmileg távolságot tartasz a munkatársaid vagy az ügyfeleid felé, és képtelen vagy érzékelni az igényeiket?

Ha kevesebb, mint 10 pontot értél el, akkor jelenleg nincs okod aggódni, viszont a megelőzésre nyugodtan fordíthatsz időt 🙂 Ha a pontszámod 10-12 közé esik, akkor vélhetően a kiégés közelében jársz, így érdemes fontolóra venned a következő rész javaslatait. Ha 13 és 16 pont közé esett az eredményed, akkor nagy valószínűséggel érintett vagy a kiégésben, és érdemes szakértői segítséget kérned.

A kiégés megelőzése és kezelése

Természetesen a kiégés ritkán alakul ki egyik napról a másikra. Ahhoz, hogy a fenti folyamat végbe menjen, tartós stresszhatást kell átélnie a személynek. Emellett növeli a kockázatot a társas támasz hiánya, valamint a fejletlen megküzdési mechanizmusok.

Éppen ezért a kiégés megelőzése és kezelése során az alábbi területekre érdemes fókuszálni:

  • a stressz csökkentése: történhet hatékonyabb munkaszervezéssel, időgazdálkodási módszerek megtanulásával, munkahelyi folyamatok optimalizálásával,
  • a társas kapcsolatok erősítése: a társas támogatás fontos érzelmi töltetet ad, ezért az eltávolodás helyett érdemes inkább közeledni a kollégák felé, és közösen megoldást keresni a kialakult helyzetekre; történhet a szociális készségek fejlesztésével vagy az asszertív kommunikáció gyakorlásával
  • az egyéni erőforrások növelése: fontos lépés megerősíteni az érintett személyt, hogy pozitív énképpel és magas énhatékonysággal rendelkezzen, ez történhet a kognitív átkeretezés módszerével, hála-naplózással, énerősítő gyakorlatokkal.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük