Amit nem posztolsz, az nem is történt meg! Éld át! Oszd meg! Légy a részese! – gyakran hallhatjuk ezeket a mondatot. De mit is üzennek nekünk?
Legyünk jelen, lehetőleg mindenhol. Vegyünk részt mindenben. És lehetőség szerint ezt mutassuk is meg. Tűnjünk ki a tömegből, miközben kapcsolódunk is a közösséghez. Az életünk legyen nyitott könyv, online és lenyűgöző.

Ez a kimondatlan elvárás nem csak azt okozza, hogy egyre élménykeresőbbé válnak az emberek, hanem jelentős szorongást is okozhat. A szórakozás elveszti spontaneitását, a programok nem önkéntes választások lesznek, hanem kötelező jellegű teljesítmény-helyzetek.

Sajnos nem csak egy-egy elszigetelt esetről beszélünk, amikor a kimaradástól való félelemről van szó. Mára egyre szélesebb körben tapasztalják a FOMO (Fear Of Missing Out) jelenségét .

Az internet világa rengeteg izgalmas tartalmat nyújt, ami azt az érzetet kelti, hogy mindig van mit felfedezni. Azonban a közösségi médiumok hatása még jelentősebb. Több kutatás is kimutatta, hogy a like-ok dopamin választ indítanak el a szervezetünkben; ez a “boldogsághormon” pedig rendszeresen megerősíti, hogy érdemes böngésznünk ezeket az oldalakat. Mondhatni az oldalakat görgetve nem új információkat keresünk, hanem pozitív visszacsatolást. Minél több megerősítésre vágyunk, annál több időt töltünk ezeken az oldalakon, azonban ezzel megnöveljük a szorongásunkat is, hiszen látjuk, hogy mennyi mindenről le lehet maradni.

Érthető, hogy a jelenséget kezdetben a közösségi oldalakkal kapcsolatban figyelték meg, mára azonban a munkában is érvényes.  Egy felmérés szerint a munkavállalók 70%-a fél attól, hogy kimarad a munkamenetből, ezért inkább nem veszi ki a szabadságát, vagy ez idő alatt is online kapcsolatban marad.

Mit lehet tenni?

FOMO helyett JOMO (Joy Of Missing Out)! Javasolják a szakértők. Vagyis tanuljuk meg élvezni a “kimaradást”. Legyünk jelen a saját életünkben, lassítsunk, és ne hasonlítgassuk magunkat másokhoz! Hogy mit kezdünk a szabad perceinkkel, az rajtunk áll 🙂 Próbáljuk meg tartalmassá tenni!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük