A fóbiáknak több jól meghatározható típusát is ismerjük, ezek közül az egyik leggyakoribb a szociális fóbia, vagy más néven társas szorongás.

A szociális fóbia esetén a személy irreális félelmet él át társas helyzetben, főleg ismeretlen emberek között. Jellemző, hogy a betegnek nehézséget okoz ismerkedni, mások előtt szerepelni, nyilvánosan étkezni, mások előtt telefonálni, vagy akár beszélgetni. A szorongás kellemetlen jelei lehetnek az elpirulás, az elvékonyodó hang, vagy a fokozott verejtékezés, de akár egészen súlyos pánikszerű reakciók is társulhatnak ehhez az állapothoz.

A szociális fóbia kezeléséhez – csak úgy, mint a többi típus kezeléséhez is – érdemes feltárni a tünetek mögött meghúzódó okokat.

A szociális szorongók gyakran automatikus negatív gondolataik miatt ítélik meg veszélyesnek a társas helyzetet. Úgy érzik, hogy mások meg fogják ítélni őket, figyelő szempárok kereszttüzében kell teljesíteniük, és rettegnek, hogy elbuknak.

A fóbia leküzdése során kulcsfontosságú beazonosítani, hogy milyen negatív gondolataink vannak az adott helyzetben, ugyanis ezek a gondolatok intenzív érzelmi, testi, és viselkedéses változásokat indíthatnak el.

Például, ha valaki szociális fóbiával küzd, és bemutatják a barátai egy ismeretlennek, könnyen átélheti a szorongást, holott racionálisan nézve semmi veszélyes nincs a szituációban. De nézzük csak, mi zajlik le éppen a fóbiás fejében!

Valószínűleg hasonló gondolatai lehetnek: „Jaj, vajon mit fog gondolni rólam? Nem akarom, hogy rosszul ítéljen meg. Kínos ez az egész… A teljes nevem mondjam? Biztos bénának fognak nézni…Nekem sosem megy az ismerkedés.” Ennek hatására egyre jobban szorong, lehetséges, hogy a gyomra görcsbe rándul, és idegesen tördeli a kezét, amitől természetesen egyre feltűnőbb lesz a zavara. Az automatikus negatív gondolat ilyen módon tehát egy ördögi körhöz vezet, amiből nagyon nehéz kilépni.

A szociális fóbia gyógyításában a gondolati naplózást követően érdemes időt szánni egy részletes cselekvési terv kidolgozására, melyben megfogalmazásra kerülnek a változás eléréséhez szükséges lépések és eszközök. Annak érdekében, hogy ezek a lépések kellő kihívással járjanak, de még ne okozzanak pánikot, érdemes felkeresni egy szakembert, aki viselkedésterápiás eszközökkel támogatja a fóbia kezelését.

A szociális fóbia enyhébb formájának kezelésében kifejezetten hatékony lehet a társas készségek (pl. asszertivitás, prezentációs készség) fejlesztése, melyet akár önállóan, akár tréningek és tanácsadási szolgáltatások során fejleszthetünk.

Ugyanakkor ne feledkezzünk meg arról, hogy az életvezetést jelentős mértékben korlátozó fóbiák esetén a pszichoterápiás megsegítés elengedhetetlen a gyógyuláshoz. Amennyiben úgy érzed, elakadással küzdesz ezen a téren, keress fel egy szakembert.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük