Titkokat mindannyian őrzünk, ki többet, ki kevesebbet. És ez alapvetően rendjén is van.

A probléma akkor kezdődik, ha a titok egy nehéz érzelemmel terhelt esemény, amely elnyomása kifejezetten sok energiát emészt fel. Ilyen helyzetekben nem csak fejben fáradunk el, hanem lelkileg és testileg is könnyen kimerülhetünk.

A titkok megőrzése energia. A testünk folyamatos készenlétben áll azért, hogy képesek legyünk elfedni a sok esetben szégyenletes eseményt. A kutatások azt igazolták, hogy akik több titokkal rendelkeznek, hajlamosabbak a stresszre s a depresszióra, emellett gyakran kényszeres tüneteket is produkálnak. Sokszor tapasztalnak fejfájást, hátfájást, vagy alvási problémákat, amik az elfojtott érzelmek gyakori jelzői.

Éppen ezért ha a fenti tüneteket észleljük magunkat, érdemes a dolgok mélyére ásni.

Van-e olyan történet a múltunkban, amire nehezen gondolunk vissza?
Kiket avattunk be ebbe az eseménybe? Ki az, aki osztozik a titkunkban, és ki az, aki segíthet a feloldásában?

Természetesen előfordulhat, hogy egymagunk visszük a terhet. Ez igencsak fárasztó, felemésztő folyamat lehet, akkor is, ha nem tudjuk konkrétan megfogalmazni, hogy mi az, amit rejtegetünk.

Ilyenkor érdemes elvégezni a következő gyakorlatot:

Fogj egy tiszta lapot, és írj le minden gondolatot, ami benned van. Koncentrálj az érzésekre, és próbáld papírra vetni a titkodat. Ha ez meg van, olvasd fel hangosan. Elég, ha mindezt magad előtt vállalod fel, de még nagyobb megkönnyebbülést hozhat, ha másokat is beavatsz.

Ha azonban a nyomasztó esemény még nagyon homályos, és nem tud körvonalazódni benned, egy másik úton is felszabadíthatod magad.

Szintén elegendő papírt és tollat fognod, most viszont gondolj az életed jelentős szereplőire (pl. szülők, barátok) és címezz nekik egy-egy mondatot. Lehetőleg olyat, amit még sosem mondtál nekik, de súlya van. Az sem baj, ha hosszú lesz a lista, de arra érdemes törekedned, hogy ezek a súlyos szavak hangot is kapjanak a jövőben.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük